Kirjamessut koronakonseptilla

Aappo Jutila

Koronapandemia on jatkunut pidempään kuin kukaan meistä oli osannut ajatellakaan ja sen myötä on jouduttu kokeilemaan uudenlaisia ratkaisuja järjestää erilaisia joukkotapahtumia. Helsingin kirjamessut ovat olleet ainakin itselleni joka vuosi yksi syksyn odotetuimmista tapahtumista: messuhalli täynnä kirjoja, kirjailijoita ja keskusteluja. Tänä vuonna kaikki on ollut niin poikkeuksellista, että en oikein muistanut odottaa kirjamessuja. Kuitenkin kun huomasin Facebookissa Helsingin kirjamessujen mainostavan verkkomessuja päätin, että nämäkin messut täytyy kokea. 

22.10.2020 klo 18:08

Messulippu saapui sähköpostiin jo eilen. Messut alkoivat tänään aamulla. Minä elin koko päivän omaa messutonta elämääni, mutta nyt avasin tietokoneen ja päätin sukeltaa messujen maailmaan. 

Ensimmäinen mietteeni kirjautuessani Helsingin kirjamessujen sivuille oli ihmetys ja rauha. Aiemmilta messuilta mieleen on lähinnä jäänyt ihmispaljous, kirjat ja jopa hohkaavaa kuumuus. Nyt tunnelma on yhtä rauhallinen kuin kotisikin. 

Mutta. Nyt kun olen muutaman tunnin tutustunut kirjamessujen tarjontaan, olen hämmästynyt. Mikä kirjamessujen ydin lopulta onkaan?

                      Kirjat?

                      Haastattelut?

                      Keskustelut?

                      Kohtaamiset?

                      Satunnaiset keskustelunpätkät sieltä ja täältä?

                      Vai se, että saa kaikilla aisteilla vetää keuhkot täyteen kirjallisuutta.

Olisin halunnut kuunnella Liv Strömquistin ajatuksia sarjakuvasta, mutta valitettavasti hän ei päässytkään matkaamaan Helsinkiin, joten osio oli korvattu lyhyellä videotervehdyksellä. En voinut olla miettimättä, että teknologia olisi mahdollistanut myös zoom-haastattelun. Muutenkin mietin sitä, olisiko messut voitu myös nauhoittaa etänä, ilman ihmiskontakteja. Ja, mikä rooli videokuvalla näissä keskusteluissa on.

2.11.2020 klo 09:32

Kirjamessuni jatkuvat. Muistan, että viime vuonna kuljin ystäväni luota Mäkelänrinteeltä Pasilaan ja ihastelin maahan pudonneita keltaisia lehtiä. Tänään heräsin toiseen messupäivään omasta sängystäni, keitin kahvit ja hyppäsin tietokoneen ääreen kuuntelemaan, kun kääntäjä Tero Valkonen kertoi, kuinka David Foster Wallacen Infinite Jest kääntyi suomeksi Päättymättömäksi riemuksi.

Huomatkaa, että edellisen kerran fiilistelin kirjamessuja yli viikko sitten. Silloin keskittymiseni herpaantui melko pian ja jäin vain miettimään sitä kaikkea, mitä verkkomessuista puuttuu.

2.11.2020 klo 10:09

Kari Hotakainen puhuu Tarinasta.

2.11.2020 klo 12:02

Tiiliskivi-palkinnon 2018 voittanut Satu Vasantola keskusteli uudesta romaanistaan Kaikki kadonneet.

2.11.2020 klo 12:53

Yhdistin langattomat kuulokkeet tietokoneeseen ja aloin imuroida. Kuuntelin samalla Ina Mikkolan ja Sita Salmisen keskustelua seksistä ja Miika Nousiaisen ajatuksia vanhemmuudesta ja maskuliinisuudesta. Annoin myös vettä huonekasveille.

Tänään innostuin todenteolla kuuntelemaan keskusteluja. Suhtauduin niihin kuin podcasteihin. Kuulokkeet korville ja kotitaloustöihin. 

Petyin, kun huomasin, että Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon finalisteja ei julkaistukaan tänä vuonna messuilla. Se on ollut yleensä mielenkiintoinen katsaus kotimaiseen kirjallisuuteen.

2.11.2020 klo 14:39

Kirjamessut alkavat olla osaltani ohi. Seurasin monia kiinnostavia keskusteluja, mutta hämmästyin taas, kuinka harvoin kirjailijahaastetteluissa puhutaan itse kirjallisuudesta. Yleensä puhe siirtyy aina henkilöön, kirjailijaan, vaikka teokset olisivat kyllä itsessäänkin ansainneet keskustelua ympärilleen. Ja ainiin. Tänä vuonna en ostanut yhtään kirjaa messuilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.